VEKALET BİLGİLERİ
Av. Arb. Aytek ÖZKONUK
Bursa Barosu Sicil No : 5465
Adres : Barış Mahallesi İzmir Yolu Caddesi Defne Sokak Defne Apartmanı No:10 K:5 D:9 Nilüfer / BURSA
T.C.Kimlik No :13750692340
Nilüfer Vergi Dairesi
VEKALET VERİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Vekalet verecek olan müvekkillerimiz “genel dava vekaletnamesi” çıkartacaklardır.
Verilen genel yetkilere ek olarak;
“ahzu kabz, sulh, ibra, davadan, temyizden, karar düzeltmeden ve diğer kanun yollarından feragat etmek, feragati ve davayı kabul ve red etmek, davayı kabul etmek, hakimin reddi talebinde bulunmak, davayı kısmen veya tamamen ıslah etmek, yemin teklifinde bulunmak, yemin teklifini kabul, iade veya reddetmek, haczin kaldırılmasını talep etmek, tahkim veya hakem sözleşmesi yapmak, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yolu ile yeniden yapılandırılması teklifinde bulunmak ve bu teklifleri kabul veya reddetmek, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına başvurmak ve bu çözüm yollarına başvurulması teklifini kabul veya reddetmek, yargılamanın iadesi yoluna gitmek, hakimlerin fiilleri sebebiyle devlet aleyhine tazminat davası açmak, sözleşme- ihtarname, ihbarname ve protesto düzenlemek ve keşide etmek, sözleşme fesihnamesi düzenlemek ve göndermek, mal beyanında bulunmak, sabıka kaydı çıkarmak, sabıka kaydının silinmesi işlemlerini yapmak, icrada adına pey sürmek, anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulunmak, teminat yatırmak ve geri almak, adli sicil kaydı çıkarmak, başka avukatları tevkil, teşrik ve azletmek, notere müracaat etmek, idareye müracaat etmek” yetkileri mutlaka bulunmalıdır.
Müvekkil kendi mevcut/muhtemel hukuki durumuna uygun olarak aşağıdaki yetkilerden bir veya birkaçını da seçerek vermelidir;
Şahsa bağlı haklara ilişkin dava açmak, Mirası kabul davası açmak, Mirası ret davası açmak, İş akdini fesih etmek, Alacağı temlik etmek, Alacağın devretmek, Kazai rüşt talebinde bulunmak, Şahsiyet haklarına tecavüzün men’ini davası açmak, Adının korunması davası açmak, Adın değiştirilmesi davası açmak, Soyadının değiştirilmesi davası açmak, evlenmenin iptali davası açmak, Boşanma davası açmak, Nafaka davası açmak, Velayet davası açmak, Vesayet davası açmak, Kayyum davası açmak, Soy bağının reddi davası açmak, evlenme yoluyla soy bağının kurulmasına itiraz davası açmak, Evlat edinme davası açmak, Evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası açmak, Tanıma davası açmak, Tanımanın iptali davası açmak, Babalık davası açmak, Evlat edinme davası açmak, Kısıtlama davası açmak, Manevi tazminat davası açmak, Bağışı iptal davası açmak, Tapu işlemlerini yapmak, Kira akdini tapuya şerh etmek, İflas davası açmak, İflasın ertelenmesi davası açmak, Konkordato talebinde bulunmak
Vekaletname çıkartırken aşağıdaki hususlara da dikkat edilmelidir;
Boşanma Ve Tanıma Tenfiz Davası : Boşanma vekaleti ya da tanıma tenfiz davası olduğu notere mutlaka söylenmelidir. Notere 2 fotoğrafla ve kimlik belgesi ile gidilmelidir. Tanıma-tenfiz davası açılabilmesi için kesinleşmiş yabancı mahkeme kararının, apostille belgesinin ve vekaletlerin asıllarının temin edilmesi gerekmektedir. Yabancı mahkeme kararının Türkçe tercümesinin tanıma-tenfiz davasının açılacağı mahkemece yaptırılması daha sağlıklı olacaktır.
Yurt dışında bulunanlar konsolosluktan vekaletname çıkartabilirler. O ülkenin yetkili mercilerinden de vekaletname çıkartabilirler ( örnek noter ) ancak bu vekalet için apostil almak ve vekaleti de apostili de Türkçe’ ye tercüme ettirmek gerekecektir.
Yurt dışından gönderilecek boşanma vekaletnamelerinde de fotoğraf bulunması zorunluluğu vardır.
Şirketler adına vekaletname çıkartılması halinde, şirket yetkilisinin imza sirküsünün ve yetki belgesinin de yanında bulunması gereklidir. Ayrıca eğer istenirse aynı vekaletnamede hem şirket adına vekaleten, hem de yetkili adına asaleten vekaletname verilebilir. Bu şekilde iki ayrı vekaletname çıkartılmasına gerek kalmayacaktır.