ARABULUCULUK NEDİR ?
Arabuluculuk tarihi çok eskiye dayanan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Kurumsal olarak hukuk dünyasındaki yerini almış, geçen yüzyılın ortalarından itibaren dünyanın birçok ülkesinde (öncelikle ABD ve Avrupa’da) uygulamaya konmuştur.
Arabuluculuk kurumu Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi gibi uluslararası örgütlerce de ele alınmış ve temel ilkeler uluslararası bu örgütlerce belirlenmiştir.
Arabuluculuk kavramı 2012 yılında yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile hukukumuza dahil olmuştur.
Barışçıl bir çözüm yoludur. Tarafların barışçıl şekilde üzerinde BİRLİKTE anlaştıkları bir çözümde uyuşmazlığı sonlandırırlar.
Arabuluculuk faaliyeti sonucunda kaybeden yoktur.
ARABULUCULUĞUN AVANTAJLARI NELERDİR ?
Arabuluculuk, dostane ve barışçıl bir çözüm yoludur. Arabuluculuk görüşmeleri sonrasındaki olası anlaşmada tarafların ilişkileri devam eder.
Arabuluculuk, gönüllü bir çözüm yoludur. Taraflar sürecin her aşamasında gönüllü olarak sürece katılırlar. Ne yöntemde ne de sürecin sonucuna dair bir zorunluluk yoktur.
Arabuluculuk, ihtiyaç odaklı bir çözüm yoludur. Amaç tarafların ihtiyaçlarına cevap veren ortak bir çözüm bulmaktır.
Arabuluculuk, diğer uyuşmazlık çözüm yollarına nazaran nispeten masrafsızdır. Masraftan kasıt sadece maddi kayıplar değildir. Zaman, işgücü, psikolojik kayıplar gibi hususlarla birlikte değerlendirilmelidir.
Arabuluculuk, çok kısa zamanda çözüme kavuşturan bir çözüm yoludur. Bazen günler, çoğunlukla saatler içerisinde taraflar anlaşmazlığa ilişkin çözümler ile arabuluculuk sürecinden ayrılırlar.
Arabuluculık gizlidir. Tarafların birlikte istemediği hiçbir husus ne taraflarca ne de arabulucu tarafından açıklanabilir, aleniyet kazanabilir.
Arabuluculukta taraflar eşittir. Toplumsal ve mesleki konumlar ne olursa olsun taraflar arabuluculukta eşit haklara ve yetkilere sahiptir.
ARABULUCULUĞUN ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?
Hukuki anlamda arabuluculuğun, ihtiyari ve dava şartı olmak üzere temel olarak 2 çeşidi vardır.
İhtiyari arabuluculuk adından da anlaşılabileceği gibi bir zorunluluk durumu olmadan başlatılan arabuluculuktur. Taraflar birlikte süreci başlatabileceği gibi veya taraflardan biri de arabulucuya başvurarak süreci başlatabilir.
Dava şartı arabuluculukta ise uyuşmazlığa ilişkin davanın açılabilmesi için öncelikle arabulucuya başvurulması zorunluluğu vardır. Bunlar kanunla belirlenen sınırlı hallerdir.
Avantajlıdır, barışçıl çözüm yoludur
Arabuluculuk yoluyla anlaşmazlıklara çözüm bulmanın birçok avantajı bulunmaktadır.
Kaybetmek mümkün değil
Arabuluculukta tarafların rızası olmaksızın bir sonuç mümkün değildir. Olası bir anlaşmada tüm taraflar kazanır